2024-03-21

Yaşlılığa Felsefe ile Bakmak



Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Programı olarak ‘’Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakımevleri Dayanışma Derneği’’ tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.

 

21.03.2024 tarihinde Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakımevleri Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen  ‘’ Yaşlılığa Felsefe ile Bakmak ‘’  adlı etkinliğe katıldı. Koordinatörlüğünü Özel Huzurevleri Derneği adına Aynur GÖKKAYA’ nın yaptığı etkinliğin konuşmacısı Özlem MARANGOZ AYDIN idi.  

Hemşirelik lisans mezunu olan Marangoz Aydın çocuklar ve yaşlılar ile felsefe yapmak üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Konuşmasında; yaşlıların “yetişkinler” tarafından baskılandığını gördüğünü, ölmek için gün sayan, “vazgeçmiş ve usanmış” yaşlılar tanıdığını ifade etmiştir.  Kendi deneyimlerinden yola çıkarak felsefe yolu ile onların yüreklerine ulaşmak ve düşünmeyi tekrar hatırlatabilmek için “düşünsel demans terapisi”ni geliştirdiğini belirtmektedir. Huzurevlerinde alzheimer ve demans hastalarının düşünme ve hatırlama yeteneklerinin geri çağrılması ve aktif halde kalabilmesi  için düşünsel demans terapisi yöntemini uygulamaktadır. Böylece demans hastaları belli bir konu üstünde odaklanarak felsefe yapabilmektedir. Düşünsel demans terapisi ile amaç; bireylerin düşünsel/zihinsel faaliyetlerin korunması ve sürdürülmesine destek olmaktadır.

Aydın; yaşlılık kavramına felsefi bakış açısını iletişim üzerine oturtmakta ve yaşlı bireyleri deneyimlerinden faydalanan ve toplumsal deneyim ve kültürün saklandığı bir hazine olarak tanımlamaktadır. Huzurevi yerine akran evleri, yarenlik yolu gibi tanımların kullanabileceği; yaşlı bakım kreşleri, gündüz bakım evlerinin yaşlı bireylerin bakım kalitesinin arttırılmasına ve bakım yükünün azaltılmasına katkı sağladığı belirtilen etkinlik öğrencilerimizin farklı bakış açısı kazanmalarına katkı sağlamıştır. Ayrıca;  öğrencilerimizin yaşlılık ve felsefe kavramı üzerinden yaşlı kavramına bireysel olarak yükledikleri anlamı sorgulamaları açısından da fayda sağlamaktadır.

Davetleri için Özel Huzurevleri Derneğine teşekkür ediyoruz.